Verantwoord en duurzaam beleggen bij Nagelmackers
De maatschappelijke en ecologische uitdagingen waar we voor staan zijn groot. Daarom maakt verantwoord en duurzaam beleggen een essentieel onderdeel uit van de beleggingsstrategie binnen vermogensbeheer van Bank Nagelmackers.
Als leidraad in onze beleggingsbeslissingen nemen we de tijd om de bedrijven, landen en fondsen waarin we investeren zorgvuldig te analyseren, zodat die beleggingen in lijn liggen met onze visie en ons engagement.
Duurzaam en verantwoord: een tweeledige aanpak
Bij Nagelmackers dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel. We zetten ons in om op lange termijn waarde te creëren voor onze cliënten door op een verantwoorde en duurzame manier beleggingsoplossingen te ontwikkelen en beheren. Onze beleggingsaanpak stoelt op een tweeledige aanpak, waarbij verantwoord en duurzaam beleggen naadloos kunnen worden gecombineerd.
“De klimaatverandering en maatschappelijke uitdagingen zijn zo omvangrijk dat ‘groen’ of maatschappelijk verantwoord beleggen niet langer een optie is; het is essentieel.”
De bank beoordeelt enerzijds zorgvuldig in hoeverre beleggingen maatschappelijk verantwoord zijn, namelijk of bedrijven ernaar streven om ESG-risico’s (gelinkt aan milieu, maatschappij en goed bestuur) te minimaliseren in hun bedrijfsvoering. Het doel is om ESG-kenmerken te integreren in beleggingsbeslissingen binnen vermogensbeheer, zodat we de beste leerlingen kunnen identificeren alsook bedrijven in transitie die vooruitgang boeken of aanzienlijke inspanningen leveren.
Anderzijds analyseren we de duurzaamheid van beleggingen op basis van de huidige regelgeving, de Europese taxonomie die bepaalde activiteiten van bedrijven classificeert op basis van hun duurzaamheid of goede praktijken, en kijken we ook naar hun bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Die benadering stelt ons in staat om de bedrijven te identificeren die niet alleen hun ESG-risico’s trachten te minimaliseren, maar ook ESG-factoren gebruiken als hefboom om de positieve impact van hun producten of diensten op het milieu of de maatschappij te maximaliseren.
Binnen vermogensbeheer passen we eveneens een beoordeling toe van de ESG-prestaties van landen en fondsen beheerd door derden. Voor de beoordeling van landen hanteren we specifieke criteria zoals de vrijheid van meningsuiting, het niveau van corruptie of de vooruitgang op het vlak van de SDG’s. Bij de beoordeling van fondsen van derden houden we onder meer ook rekening met hun uitsluitingsbeleid en transparantievereisten onder de SFDR-regelgeving Artikel 8 (fondsen die ecologische of sociale kenmerken promoten) of Artikel 9 (fondsen die een duurzame beleggingsdoelstelling hebben).
Rendement en positieve impact verzoenen
Verantwoord en duurzaam beleggen is onmiskenbaar een belangrijke trend voor de toekomst. Toch bestaan er nog steeds bepaalde bezorgdheden over, zoals het risico op greenwashing (zich duurzamer voordoen dan men is) of de vraag naar de mogelijke rentabiliteit van dergelijke beleggingen. Bedrijven die rekening houden met ESG-criteria zijn nochtans vaak beter gewapend tegen strengere regelgeving of reputatierisico’s. Ze trachten zich zo op lange termijn te onderscheiden door hun innovatievermogen of veerkracht in tijden van crisis. Wat het risico op greenwashing betreft, zet de bank zich ook met haar eigen beheerde beleggingsfondsen in om via haar actief aandeelhouderschap bepaalde bedrijven aan te moedigen hun duurzaamheid, ESG-prestaties en rapportering te verbeteren.
Verantwoord en duurzaam beleggen kan voor een ware opwaartse spiraal zorgen, waardoor het een cruciale hefboom wordt voor het creëren van een wereld waarin zowel het milieu als de mens centraal staan.
Wat zijn ESG-criteria?
ESG-criteria zijn extra-financiële indicatoren die steeds belangrijker worden in onze investeringsbeslissingen. Bij Nagelmackers integreren we die criteria in onze ESG-beoordeling onder andere om een interne rating op te stellen om de mate van ‘verantwoordelijkheid’ van onze beleggingen binnen vermogensbeheer te bepalen.
“ESG-factoren zijn nu een integraal onderdeel van onze verantwoorde beleggingsstrategieën, net als ons uitsluitingsbeleid voor bepaalde sectoren of controversiële activiteiten.”
Een aantal ESG-criteria die we in de gaten houden:
- De uitstoot van broeikasgassen, die een indicatie geeft van de CO2-voetafdruk van een bedrijf. Het stelt ons tevens in staat om de initiatieven te beoordelen die een bedrijf heeft genomen om zijn energieverbruik en koolstofvoetafdruk te verminderen. Hoe beter een bedrijf die factor beheerst, hoe beter het is voorbereid op een CO2-neutrale toekomst.
- Mensenrechten en arbeidsomstandigheden, die betrekking hebben op fundamentele aspecten zoals werkcondities, het naleven van mensenrechten en de strijd tegen discriminatie. Rekening houden met de onderdrukking van minderheidsgroepen is bijvoorbeeld essentieel om de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven te evalueren. Het naleven van internationale normen op het vlak van arbeidsomstandigheden weerspiegelt de betrokkenheid van een bedrijf bij zijn werknemers en partners. Die praktijken zijn essentieel om een ethische reputatie te behouden en verantwoorde investeerders aan te trekken.
- Diversiteit, een belangrijke factor die de initiatieven van een bedrijf onder de aandacht brengt om inclusie (op het gebied van geslacht, afkomst, leeftijd, cultuur, verschillende achtergronden en ervaringen), gelijke kansen binnen de organisatie en loongelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen. Dit is een belangrijke kwestie niet alleen voor de reputatie van het bedrijf, maar het toont ook zijn vermogen om te innoveren en concurrentieel te blijven.
“Beleggen met een focus op duurzaamheid is een fundamenteel onderdeel van onze aanpak.”
Beleggen met aandacht voor verantwoord en duurzaam beleggen is essentieel in onze aanpak, onze beleggingsfilosofie en het dagelijks beheer van onze fondsen en portefeuilles. Lees meer over ons beleid voor verantwoord en duurzaam beleggen.