Factorbeleggen als diversificatie in uw beleggingsportefeuille

01 Oktober 2024 -
Levi Sarens
Head of Invest Management
Illustration of the investment strategy smart beta or factor investing

Er bestaan talloze strategieën en benaderingen om een beleggingsportefeuille te beheren en rendement te generen. Een van de strategieën die de afgelopen jaren steeds populairder werd, is factorbeleggen of factor investing, een methodiek waarbij bepaalde specifieke kenmerken zoals waarde, omvang, momentum en kwaliteit centraal staan.

Wat is factorbeleggen?

Factorbeleggen, ook wel ‘smart beta’ genoemd, is gebaseerd op het idee dat bepaalde factoren of eigenschappen systematisch bijdragen aan het rendement van een belegging. Het gaat om ‘evidence-based’ beleggen waarbij academisch onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde factoren het wel of niet beter doen dan de markt. Op die manier worden factoren onderscheiden die robuust zijn en toepasbaar in verschillende markten, regio’s en tijdsperiodes en het dus beter kunnen doen dan de brede markt.

"Het blijft noodzakelijk om regelmatig de beleggingen te herzien en bij te sturen"

Om op basis van bepaalde eigenschappen te beleggen, wordt vaak gebruikgemaakt van factor-ETF’s. Dat zijn beursgenoteerde fondsen die zijn ontworpen om blootstelling te bieden aan specifieke factoren. Er zijn bijvoorbeeld momentum-ETF’s, waarde-ETF’s, lage volatiliteits-ETF’s … Een ETF biedt dus flexibiliteit, maar het blijft uiteraard noodzakelijk om regelmatig de beleggingen te herzien en bij te sturen naargelang de marktevoluties.

Wat is een factor?

De factoren zijn de meetbare kenmerken van een belegging die kunnen helpen om een betere risico-rendementsverhouding te bekomen, zonder daarop garanties te bieden. U kunt uw beleggingskeuze dus niet alleen afstemmen op bepaalde regio’s, landen of sectoren, maar ook op een aantal specifieke kenmerken van beleggingen. Die typerende kenmerken presteren bovendien niet altijd beter dan de markt, maar eerder in bepaalde periodes. Hun ‘outperformance’ hangt dus veelal samen met de verschillende mogelijke cycli op de beurs. 

Welke factoren worden het vaakst gebruikt?

  • Waarde: waardeaandelen focussen op ondergewaardeerde effecten die relatief goedkoop geprijsd zijn in verhouding tot hun fundamentele waarde.
  • Omvang: kleinere bedrijven (small caps) presteren historisch gezien op langere termijn beter dan grotere bedrijven (large caps), onder meer omdat ze veel meer groeipotentieel hebben.
  • Momentum: aandelen die het in het recente verleden goed hebben gedaan, hebben de neiging om in de nabije toekomst goed te blijven presteren. De winnaars blijven dus winnen, wat zorgt voor een opwaartse prijstrend.
  • Kwaliteit: dit verwijst naar gezonde en winstgevende bedrijven, met bijvoorbeeld een lage schuldratio. Ze hebben een sterke balans en kunnen op termijn hun waarde beter behouden en groei realiseren.
  • Lage volatiliteit: effecten met een gemiddeld lagere volatiliteit, waarbij de aandelen minder fluctueren, hebben de neiging om vooral in stressvolle omstandigheden beter te presteren omdat ze gemiddeld genomen minder dalen. Ze bieden een hoger risicogecorrigeerd rendement.

Ook de ESG-score, liquiditeit, het dividenrendement … van beleggingen kunnen gebruikt worden als factor om in verschillende omstandigheden beter te doen dan de markt.

Factorbeleggen ten opzichte van andere beleggingen

Factoren gebruiken impliceert vaak een hybride benadering van actief en passief beleggen. Er wordt dan enerzijds actief gekozen voor een of meerdere factoren in combinatie met de passieve en kostendrukkende beleggingsbenadering van bijvoorbeeld factor-ETF’s. Er kan echter ook gekozen worden voor individuele aandelen, die exemplarisch zijn voor één of meerdere factoren.

Door te beleggen in verschillende factoren - in dat geval spreekt men ook multi-factorbeleggen -kunnen beleggers hun portefeuille tot slot beter diversifiëren en minder afhankelijk maken van de prestaties van slechts een factor of marktsegment.

Factorbeleggen heeft over de jaren bewezen een effectieve aanpak te zijn om risicogewogen rendementen te verbeteren op lange termijn. Heeft u interesse in onze aanpak? Neem contact op met een van onze adviseurs.


Gerelateerde artikels

Image op stock market graphs Wereldeconomie Artikel
04 December 2024

Nagelmackers Invest (november 2024): hoe reageerden de markten na de Amerikaanse verkiezingen?

European bonds graph Sparen & Beleggen Artikel
02 December 2024

Europese obligatiemarkt: divergentie creëert opportuniteiten

origami house crafted entirely from Euro banknotes Sparen & Beleggen Artikel
02 December 2024

Vastgoedbeleggingen in 2025: trends en opportuniteiten