Dit was 2024 – de belangrijkste economische en financiële marktfeiten in een notendop
2024 stond bol van onverwachte marktbewegingen en grote regionale verschillen tussen de VS, Europa en de opkomende markten. In dit overzicht leest u meer over de uitdagingen van de desinflatie en geopolitieke spanningen, maar ook over de opvallende prestaties van de Magnificent 7 en de achtbaanrit van de rente. Hoe presteerden de obligatie- en aandelenmarkten in 2024? En welke thema’s beïnvloedden het rendement? Hieronder krijgt u inzichten over het voorbije jaar en wat de impact zal zijn voor 2025.
De wereldeconomie – Een complexe regionale puzzel
Een terugblik leert ons dat 2022 in verschillende opzichten een kanteljaar is geweest. De wereldeconomie heropende na de COVID-periode, wat een uiteenlopende impact had. Bepaalde gevolgen zijn wel van structurele aard gebleken. Het desinflatieproces, namelijk het terugkeren naar aanvaardbare prijsniveaus op jaarbasis, is bijvoorbeeld tot op heden een moeilijke oefening, vooral in Europa.
Regionale dynamiek:
- Amerika neemt nog steeds de leiding terwijl Europa achterop hinkt.
- Europa genereert nauwelijks economische groei.
- In de opkomende markten neemt India de fakkel over van China, dat met structurele problemen kampt. Dat is het gevolg van de vastgoed-, banken- en schuldencrisis in het land, naast een ongunstige demografische evolutie.
Vooruitblik op 2025
- Ondanks slechtere prognoses zal de Amerikaanse economie in het Westen de leiding blijven nemen, aangevuurd door een nieuwe administratie. Die zal het vliegtuig via fiscale stimuli van de nodige brandstof voorzien. Er is dus nog geen sprake van een zogenaamde ‘zachte landing’.
- Europa zal geconfronteerd worden met dezelfde uitdagingen: energievoorziening en de politieke versplintering. Extreme politieke formaties blijven aan belang winnen en het klassieke middenveld wordt uitgehold. Dat bemoeilijkt het proces om de nodige structurele hervormingen door te voeren.
- In China hoopt men ook op budgettaire stimuli, maar daar rijzen twee problemen: de fiscale manoeuvreerruimte (zoals in Europa) en de onzekerheidsfactor genaamd Donald Trump. Hij zou de handelsspanningen wereldwijd wel eens kunnen doe opflakkeren.
Het renteverloop in 2024 – Een rit op de achtbaan
Begin 2024 waren de verwachtingen hooggespannen over een dalend renteverloop doorheen het jaar. De centrale banken werden geacht het rentewapen zeer actief te hanteren. De wereld kwam echter bedrogen uit, althans in het eerste semester. Het inflatiespook bleef hardnekkig rondwaren, waardoor centrale banken bepaalde renteversoepelingen uitstelden. Bijgevolg waren er stevige opwaartse rentecorrecties, wat de eerste maanden van het jaar negatief uitpakte voor de obligatierendementen. In het derde kwartaal keerde het rente-optimisme terug en kwamen de centrale banken in het Westen voorzichtig in actie.
Naar alle waarschijnlijkheid zal Europa in 2025 nog meer rentedalingen doorvoeren. In de VS neemt de FED een eerder afwachtende houding aan en is het wachten op de omvang van de fiscale stimuli van de nieuwe administratie.
Het wispelturige renteverloop in 2024:
1/1/2024 | Laagtepunt | Hoogtepunt | 27/12/2024 | |
10 jaar VS | 3,89% | 3,62% | 4,70% | 4,65% |
10 jaar Duitsland | 2,01% | 2,01% | 2,69% | 2,39% |
De evolutie van de obligatierendementen in 2024:
Aandelenmarkten in 2024 – Een analogie met de wielersport
De aandelenmarkten bleven wereldwijd aanvankelijk in peloton rijden, hoewel het meteen duidelijk was dat de opkomende markten wederom hun start hadden gemist. Europa en de VS bleven op hun elan van 2023 verdergaan, maar tijdens de eerste belangrijke bergetappe in juni was het duidelijk wie domineerde. De VS versnelde en alle andere deelnemers moesten afhaken. In Europa waren er de tegenvallende Europese verkiezingen en het Franse debacle, terwijl ook Duitsland later op het jaar economische en politieke problemen kreeg.
In tussentijd was er de massale valpartij in de eerste dagen van augustus met de Japanse beurs als boosdoener in het peloton. De cocktail die aanleiding gaf tot die valpartij was explosief: een combinatie van tegenvallende macro-economische cijfers in de VS, een renteverhoging van de Japanse centrale bank op 31/07 en een traditioneel gebrek aan marktliquiditeit tijdens de vakantieperiode. De Nikkei crashte op één dag met maar liefst 11% en diepte verder uit tot -14% tijdens de eerste week van augustus. De volatiliteit gemeten door de VIX bereikte ongeziene pieken sinds september/oktober 2008 (65, terwijl 15 normaal is). Als bij wonder herpakte het peloton zich en kwam het er met enkele kleerscheuren van af.
De opkomende markten (China) trachtten aan het einde van het derde kwartaal nog te ontsnappen uit het peloton, maar ze werden teruggegrepen. Bij aanvang van het vierde kwartaal was het duidelijk wie zich tot winnaar mocht kronen van de ‘Wereld Aandelentour 2024’: de VS was de uitgesproken winnaar, met nog een eindsprint na de overwinning van Donald Trump in november. Japan, de opkomende markten en Europa bereikten de eindmeet op ruime afstand van de gele trui.
Onderstaande grafiek over de evolutie van de aandelenrendementen in 2024 geeft dat duidelijk weer.
Belangrijke thema’s die het rendement in 2024 hebben beïnvloed
Geopolitiek
Politieke en geopolitieke evoluties waren geen ondersteunende factor in 2024, voornamelijk in Europa. Het versplinterde politieke universum en het conflict in Oekraïne waren nog steeds een rem voor internationale investeerders. Enkele structurele factoren zoals de energieprijzen en loonevolutie oefenden druk uit op de winstmarges van de oude industrie. Al die factoren werden samengevat in het Draghi-rapport van september en geldt werkelijk als een ‘wake-up call’ voor Europa.
Investeringsstijl
2024 zou het jaar worden van ‘waardebeleggingen’, maar dat kwam slechts gedeeltelijk uit. In Europa was er geen noemenswaardig verschil tussen ‘waarde’ en ‘groei/technologie’, in de VS en elders in de wereld was dat wel het geval. Vooral de grote discrepantie tussen de Dow Jones (+14%) en de Nasdaq (+31%) sprong in het oog. Door het wispelturige renteverloop was 2024 ook geen gemakkelijke oefening voor de kleine en middelgrote beurskapitalisaties wereldwijd.
Magnificent 7 – Artificiële intelligentie
De vroegere ‘FAANG’-aandelen werden intussen vervangen door de ‘Magnificent 7’, wat een duidelijke impact had op het rendement in de VS. Ook in 2024 was sprake van een grote concentratie: de marktkapitalisatie van die zeven belangrijke technologiespelers bedroeg eind 2024 ongeveer 18.000 miljard USD, te vergelijken met 51.000 miljard USD voor de brede Amerikaanse beurs van de S&P500. Zeven aandelen dus die 35% van de volledige markt (500 aandelen) voor hun rekening nemen en van cruciaal belang zijn voor de winst van die markt en zijn fraaie rendementen de afgelopen twee jaar.
Die trend zou zich in 2025 doorzetten en niet beperkt blijven tot halfgeleiderproducenten zoals Nvidia en de witte Europese raaf ASML. Ook andere schakels in de AI-ketting - bijvoorbeeld cyberveiligheid en energie - zullen in 2025 van zich laten horen.
Opkomende markten
Elk jaar opnieuw lijken beleggers bij aanvang optimistisch over de opkomende markten, maar later komen ze toch van een koude kermis thuis. Zo ook in 2024, met zwaargewichten China en Hong Kong die het bij aanvang zeer moeilijk hadden, terwijl andere landen zoals Brazilië, Mexico en Zuid-Korea zelfs stevig in het rood gingen.
Voor 2025 blijft een zekere voorzichtigheid geboden, met name vanwege mogelijke Amerikaanse handelssancties tegen landen zoals Mexico en China.
Benieuwd naar onze vooruitzichten voor 2025?
Lees de uitgebreide Outlook van onze experten.