Wat zegt het nieuwe regeerakkoord over fiscale procedures?


Naast de aangekondigde hervormingen met betrekking tot de fiscaliteit van spaar- en beleggingsproducten bevat dit politiek akkoord eveneens een reeks aankondigingen rond de fiscale procedures. In dit stadium betreft het slechts politieke intenties die nog omgezet moeten worden in definitieve wetteksten. Toch geven we u reeds een overzicht van de grote lijnen.
Controletermijnen
De controletermijnen worden opnieuw verkort tot 3 (normale termijn) en 4 jaar voor zogenaamd complexe en semi-complexe aangiften en dit te rekenen vanaf 1 januari van het betreffende aanslagjaar. Als er aanwijzingen zijn van belastingfraude worden die termijnen verhoogd naar respectievelijk 7 (normale aangiften) en 8 jaar (complexe en semi-complexe aangiften).
Belangrijk: die termijnen werden door de vorige regering nog maar recent verlengd.
Communicatie met het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank (NBB)
Dit Centraal Aanspreekpunt (CAP) centraliseert sinds 2011 tal van informatie en kreeg doorheen de jaren een steeds ruimer toepassingsgebied. Zo werd de frequentie waarmee gegevens worden meegedeeld verhoogd en breidde de aard van de meegedeelde informatie uit. Ook het doel van het CAP werd stapsgewijs verbreed. Voortaan wordt de toegang tot het CAP eveneens versoepeld. De fiscale administratie zal, in geval van voldoende en nauwkeurige aanwijzingen van fraude of een indiciair tekort en na machtiging van een ambtenaar in de rang van adviseur generaal, het CAP rechtstreeks kunnen raadplegen. De betrokken belastingplichtige moet binnen de maand door de fiscus in kennis gebracht worden van die raadpleging.
Voortaan zullen ook cryptorekeningen onder de meldingsplicht bij het CAP vallen.
De overheid is ten slotte van plan om ook andere informatie in het CAP op te nemen om datamining mogelijk te maken.
Nieuwe permanente (para)fiscale regularisatie
Tot 31 december 2023 bood een zogenaamde EBA quater (Eenmalige Bevrijdende Aangifte) de belastingplichtige nog de mogelijkheid om zijn kapitaal te regulariseren. Sinds 1 januari 2024 bestond er geen gelijkaardige procedure meer. De regering voorziet in haar regeerakkoord opnieuw in een permanente regularisatieprocedure. Ze definieert die wel als ‘strikter’.
Die EBA quinquies of EBA 5 is grotendeels gebaseerd op de vorige formule. Het tarief (van de boete) zou 30% bedragen voor niet-verjaarde kapitalen en 45% voor verjaarde kapitalen, behalve voor belastingplichtigen die hun goede trouw kunnen aantonen.
Na afloop van deze procedure kan de belastingplichtige zoals voorheen strafrechtelijke en fiscale immuniteit genieten.
De toepassingsvoorwaarden en praktische details van dit nieuwe stelsel moeten nog worden uitgewerkt in definitieve teksten.
Andere maatregelen – sancties en de relatie met de belastingplichtige
De regering heeft aangekondigd dat ze “initiatieven zal bestuderen om de behandelingstermijn van fiscaalgerechtelijke geschillen in alle rechtsgebieden binnen een redelijke termijn te behandelen”.
Het beleid inzake fiscale boetes zal ook worden herzien. Bij fiscale en sociale controles zouden jonge ondernemers meer respijt krijgen. Automatische boetes zouden niet langer worden toegepast op de eerste fout die te goeder trouw wordt gemaakt. In plaats daarvan zou de belastingplichtige een verwittiging krijgen. De focus zal gelegd worden op verduidelijking en bijsturing en niet op sanctionering.
Die veranderingen zouden volgens het akkoord van toepassing moeten zijn op alle soorten belastingen.
Meer in het algemeen beoogt het akkoord de procedures te vereenvoudigen, de coherentie te verbeteren en de communicatie tussen de belastingdienst en de belastingplichtige te verbeteren.
Nu rest ons enkel nog geduldig af te wachten om te weten hoe deze verschillende intenties en aankondigingen in wetgeving worden omgezet.
Deze publicatie heeft een louter informatief karakter en verbindt geenszins de bank. Zij houdt geen rekening met uw persoonlijke situatie en kan in geen geval gelijkgesteld worden met een juridisch of fiscaal advies noch met een raad over financiële planning. Ze houdt rekening met de wetgeving die van kracht is op 27/03/2025.
Gezien de complexiteit van bepaalde verrichtingen en hun implicaties op burgerrechtelijk en fiscaal vlak, raden wij u ten stelligste aan om uw notaris of persoonlijk adviseur te raadplegen.