Wat verandert er in 2025 voor de erfbelasting en registratierechten van uw woning?
Naar aanleiding van de regionale verkiezingen van juni vorig jaar hebben de verschillende regionale regeringen heel wat zaken aangekondigd en intussen concreet ingevoerd. We geven u in dit artikel een overzicht van de laatste nieuwigheden per gewest.
In België zijn de erf- en schenkbelasting gewestelijke aangelegenheden en elk gewest heeft zijn eigen tarieven. Welke regionale regels van toepassing zijn, wordt bepaald door de woonplaats van de overledene, respectievelijk de schenker. Koopt u een onroerend goed, dan betaalt u registratierechten. Hoeveel u betaalt, wordt eveneens bepaald door het gewest waar dit onroerend goed gelegen is.
Welke wijzigingen treden de komende jaren in voege?
Vanaf 1 januari 2025
In Vlaanderen
Registratierechten aankoop enige en eigen woning
Bij de aankoop van de enige eigen woning, wordt het verkooprecht vanaf 1 januari 2025 verlaagd naar 2% in plaats van 3%. Concreet is de tariefwijziging van toepassing op authentieke akten die verleden worden vanaf 1 januari 2025. Dat tarief geldt ook voor verkopen waarvoor de onderhandse overeenkomst (‘compromis’) al voor 1 januari 2025 ondertekend werd, maar waarvan de authentieke akte pas na die datum verleden zal worden. Voor de voorwaarden om die verlaagde registratierechten te genieten, verwijzen we naar de website van Vlabel. Verder is uw notaris het best geplaatst om uw vragen te beantwoorden.
Erfbelasting: risicotermijn van drie naar vijf jaar voor een niet-geregistreerde roerende schenking
Als u uw kinderen of kleinkinderen een financieel duwtje in de rug wil geven, kunt u ze op twee manieren geld toestoppen. U kunt naar de notaris stappen of u geeft ze de som contant of op hun bankrekening.
In het eerste geval moet u een schenkbelasting van 3% betalen. In het tweede geval hoeft dat niet, maar dan moet de schenker wel nog minstens vijf jaar in leven blijven. Overlijdt de schenker eerder, dan komt de schenking toch nog in de nalatenschap terecht en moet er erfbelasting op worden betaald.
Voor bankgiften uitgevoerd voor 31/12/2024 blijft de oude risicotermijn van toepassing.
In Wallonië
Registratierechten enige en eigen woning
Wallonië verlaagt het registratierecht voor de aankoop van de enige eigen woning. Voor notariële akten verleden vanaf 1 januari 2025 bedraagt het verkooprecht 3% in plaats van 12,5%.
Ook kopers die reeds eigenaar zijn van een woning zullen dit tarief kunnen genieten, op voorwaarde dat zij deze woning verkopen binnen de 3 jaar na de aankoop van dit nieuwe goed.
In het verlengde van die tariefverlaging worden een aantal bestaande regelingen afgeschaft.
Successierechten: verwerping
In navolging van Vlaanderen en Brussel zullen bij een verwerping van de nalatenschap de erfgenamen die in de plaats komen voortaan ook individueel belast worden. In het verleden was dat niet het geval.
Vanaf 1 januari 2026 – in verschillende etappes…
In Vlaanderen
De Vlaamse regering heeft ook een verlaging van de erfbelasting in petto. Officieel zijn de plannen nog niet bekendgemaakt, maar dit is wat we vandaag al in grote lijnen kunnen meegeven:
Kinderen betalen vandaag in principe 3% erfbelasting voor bedragen tot 50.000 euro. Voor een zogenaamd bescheiden erfdeel - een erfenis onder 50.000 euro - geldt ook een belastingvermindering in Vlaanderen. In de praktijk komt het erop neer dat wie een bedrag tot 12.500 euro erft in rechte lijn zelfs geen erfbelasting betaalt.
De Vlaamse regering wil dat aanpassen. Op de eerste 50.000 euro aan zowel roerende als onroerende goederen, zouden kinderen geen belasting moeten betalen. Erven ze meer, dan is wel erfbelasting verschuldigd, maar ook aan die tarieven en schijven zou worden gesleuteld.
De huidige schijf van 50.000 tot 250.000 euro wordt opgesplitst in twee schijven. Op een schijf van 50.000 tot 150.000 euro zou voortaan 3% erfbelasting verschuldigd zijn, op bedragen van 150.000 tot 250.000 euro 9%. Aan het tarief van 27% op nog hogere bedragen wordt niet geraakt.
Die aangepaste tarieven zouden ook gelden voor de erfbelasting tussen echtgenoten/partners. De (bestaande) voetvrijstelling in de erfbelasting op roerende goederen tussen echtgenoten/partners wordt verhoogd van 50.000 euro naar 150.000 euro.
De Vlaamse regering wil dat iedereen profiteert van de hervorming. Ook de tarieven voor broers en zussen worden dus gewijzigd. De grens voor de toepassing van het tarief van 25% wordt opgetrokken naar 75.000 euro (in plaats van 35.000 euro) en het tarief van 30% zal gelden tot 150.000 euro (in plaats van 75.000 euro). Het tarief van 55% is van toepassing vanaf 150.000 euro.
Ook het tarief tussen alle andere erfgenamen wordt aangepast.
Daarnaast zal er een specifieke fiscale regeling komen voor alleenstaanden. Momenteel bestaat er al de ‘vriendenerfenis’, waarmee tot 15.000 euro testamentair kan worden nagelaten aan verre familie of vrienden tegen een gunstig tarief van 3%. Over de verdere uitwerking zijn nog geen concrete details bekend.
De verlaging van de erfbelasting gaat van kracht in 2026, maar zal gefaseerd ingevoerd worden waardoor dit pas volledig in werking zal treden vanaf 2029.
Vanaf 1 januari 2028
In Wallonië
In Wallonië zullen er vanaf 1 januari 2028 nieuwe successietarieven gelden. De huidige tarieven worden gehalveerd. In rechte lijn, tussen ouder en kind, zal het maximale tarief 15% bedragen. Tussen derden zal het maximumtarief 40% bedragen.
Naast de verlaging van de successierechten zullen ook de tarieven voor schenkingen van vastgoed verlaagd worden. Vanaf 1 januari 2028 zullen de maximale tarieven in rechte lijn, tussen echtgenoten en wettelijke samenwoners, 14% bedragen en 20% voor andere personen.
Denk op tijd aan uw vermogens- en successieplanning
In afwachting van de concrete uitrol van de hervormingen van de erfbelasting in de verschillende gewesten is het belangrijk om te weten dat bij vermogens- en successieplanning naast de fiscale motieven ook de burgerlijke motieven minstens even belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bescherming van wie u lief is, zoals uw partner en uw kinderen, uw wensen en het opvangen van specifieke zorgen, zoals het beheer van tegoeden van een minderjarig of wilsonbekwaam kind. Daarnaast moet u ook rekening houden met het erf- en huwelijksvermogensrecht.
De wetgever voorziet veel zaken, maar niet alles. Soms is het dus noodzakelijk om zelf bij te sturen in uw huwelijkscontract of via de opmaak van een testament.
Gelukkig staat u er niet alleen voor!
Maak een afspraakDeze publicatie heeft een louter informatief karakter en verbindt geenszins de bank. Zij houdt geen rekening met uw persoonlijke situatie en kan in geen geval gelijkgesteld worden met een juridisch of fiscaal advies noch met een raad over financiële planning. Deze publicatie is gebaseerd op de beschikbare informatie op 15/12/2024.