Waarom kiezen voor duurzame beleggingen?

04 Maart 2022 -
Marjorie Hoyaux
Head of Communication, Online & Social Media
Why choose sustainable investments

Duurzame beleggingen zijn steeds meer in trek en zijn dus veel meer dan gewoon een hype. Maar van waar die groeiende populariteit? En vooral: waarom zou u ook kiezen voor deze duurzame investeringen?

Voor het milieu … maar dat niet alleen!

De naam spreekt voor zich: bij duurzame beleggingen staat duurzaamheid voorop. De zorg voor onze planeet primeert, maar daar blijft het niet bij! Ook het schenden van de mensenrechten, kinderarbeid, de strijd tegen corruptie … zijn maatschappelijke problemen die steeds meer beleggers hoog in het vaandel dragen. Vaak wordt dan ook de ruimere term ‘maatschappelijk verantwoorde belegging’ of SRI (Socially Responsible Investment) gebruikt. Dat soort belegging houdt rekening met de ESG-criteria, waarbij het milieu, de maatschappij en goed bestuur centraal staan. Door duurzaam te beleggen, draagt u dus bij aan een betere wereld!

Voor het rendement?

Er wordt vaak gedacht dat duurzame of maatschappelijk verantwoorde beleggingen minder rendabel zijn dan traditionele beleggingsproducten. Maar niets is minder waar volgens verschillende studies. Als duurzame bedrijven niet-financiële criteria ter harte nemen, zou er een positief effect zijn op hun kwaliteit op middellange en lange termijn die hoger is dan het gemiddelde. De bedrijven die zichzelf namelijk strikte regels opleggen op het vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur zijn gezonder en minder blootgesteld aan bepaalde risico’s (sancties, boetes …). Ze hebben bijgevolg het meeste kans om op lange termijn te overleven. En dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

Voor het hefboomeffect

Als steeds meer beleggers bedrijven weren die geen rekening houden met ecologische, sociale en governance-aspecten, zullen die geen andere keuze hebben dan ook duurzamer te werk te gaan om een negatieve impact op hun beurskoers te vermijden. Dankzij het hefboomeffect kan duurzaamheid dus de norm worden.

Omdat het toegankelijk is

De aanname dat er veel geld nodig is om te beleggen, is ongegrond. Als u regelmatig geld kunt opzij zetten, zelfs kleinere bedragen, dan kunt u in principe ook van start gaan met duurzaam beleggen. Daarbij houden we rekening met uw beleggersprofiel, dat onder meer bepaalt hoeveel risico u bereid bent te nemen.

 

Bij Nagelmackers kunt u al vanaf 50 euro per storting intekenen op een beleggingsplan.

We hebben bovendien een volledig aanbod aan financiële producten uitgewerkt die de ESG-criteria in aanmerking nemen. Ons gamma bevat oplossingen voor alle soorten beleggers, van conservatieve producten zoals obligaties, tot dynamischere producten zoals aandelen. Onze adviseurs staan u graag bij om samen met u een oplossing op maat uit te werken.


Gerelateerde artikels

Evy en Elisabeth Sparen & Beleggen Artikel
30 Mei 2024

Welke duurzame beleggingsstrategieën hanteert Nagelmackers?

Image op stock market graphs Wereldeconomie Artikel
16 Mei 2024

Nagelmackers Invest (mei 2024)

Image of stock market graphs Wereldeconomie Artikel
17 April 2024

Nagelmackers Invest (april 2024)