Waarom beleggen in obligatiefondsen?

29 Augustus 2023 -
Why invest in bond funds?

Waarom zou u beleggen in obligatiefondsen? Via deze fondsen kunt u zowel beleggen in bedrijfsobligaties als in staatsobligaties. Bovendien bieden obligatiefondsen u een aantal voordelen.

Waarom zou u beleggen in obligatiefondsen? Via deze fondsen kunt u zowel beleggen in bedrijfsobligaties als in staatsobligaties. Bovendien bieden obligatiefondsen u een aantal voordelen.

Obligatiefondsen spreiden risico over meerdere uitgevers

Een obligatiefonds belegt gespreid in een brede selectie van obligaties van verschillende uitgevers uit verschillende sectoren, zodat het risico van uw fonds automatisch verdeeld wordt over alle uitgevers.

Een voorbeeld: stel dat een obligatiefonds 100 obligaties bevat en dat uitgever X binnen deze korf 2% vertegenwoordigt. Bij een eventueel faillissement van deze uitgever gaat 2% van het kapitaal dat u via dit fonds belegde in rook op. Maar dit hoeft geen ramp te zijn, aangezien u dit verlies compenseert met het rendement dat u haalt uit de andere obligaties in uw fonds.

Risico wordt gespreid over verschillende munten en sectoren

Behalve door diversificatie over meerdere uitgevers zorgen nog tal van andere factoren voor een spreiding van het risico. Zo is een fonds dat zowel obligaties in euro als obligaties in vreemde valuta bevat, veiliger dan een fonds dat alleen in vreemde valuta belegt. En is een fonds dat investeert in zeer uiteenlopende sectoren stabieler dan een fonds dat zich op slechts één specifieke sector richt. Kortom: hoe gespreider en evenwichtiger het fonds, hoe beter u zich indekt tegen risico’s.

Makkelijk verhandelbaar

Obligatiefondsen zijn gemakkelijk verhandelbaar: de meeste noteren dagelijks en bij verkoop van uw fonds ziet u uw geld vaak binnen de week terug. Bovendien kunt u kiezen voor obligatiefondsen met coupon en met kapitalisatie, waarbij de beleggingsopbrengsten onmiddellijk aan het kapitaal van het fonds worden toegevoegd en herbelegd.

Gemoedsrust voor de belegger

Maar bovenal bieden obligatiefondsen een hoge graad van gemoedsrust. U hoeft namelijk niet elke dag de markt in de gaten te houden om de juiste beleggingsbeslissing te nemen, dat doen de fondsbeheerders gewoon in uw plaats.


Gerelateerde artikels

Evy en Elisabeth Sparen & Beleggen Artikel
30 Mei 2024

Welke duurzame beleggingsstrategieën hanteert Nagelmackers?

Image op stock market graphs Wereldeconomie Artikel
16 Mei 2024

Nagelmackers Invest (mei 2024)

Image of stock market graphs Wereldeconomie Artikel
17 April 2024

Nagelmackers Invest (april 2024)