Hoeveel kost studeren aan de universiteit?

29 Augustus 2023 -
Nagelmackers
Since 1747
The costs off education

Uw kind begint aan de universiteit! U bent vast gelukkig en trots, maar u weet ook dat een academiejaar heel wat kosten met zich meebrengt. Welke precies? Wij helpen u de balans op te maken.

De kosten zijn uiteraard niet voor iedereen dezelfde. Ze kunnen sterk variëren, naargelang de studiekeuze, de huisvesting en het transport. Het bewijs: voor een academiejaar houdt u best rekening met gemiddeld 5.000 à 11.000 euro. De kosten kunnen voor de ene student dus tweemaal zo hoog oplopen als voor de andere. 

Het is hoe dan ook goed om te weten dat de totale kosten niet gelijk gespreid worden over het hele jaar. Het inschrijvingsgeld, de syllabi en ander didactisch materiaal moeten bijvoorbeeld al betaald worden in september. U legt dus best voldoende reserve aan voor het begin van het academiejaar.

Een idee van het budget …

Hoeveel kost studeren aan de universiteit?

Hierboven de geschatte kosten¹ voor de verschillende uitgavenposten.

Huisvesting en transport maken het verschil

De tabel leert ons dat eventuele huisvesting (kot, studio, samenhuizen etc.) het budget aanzienlijk verhoogt. Bovendien trekt u voor kotstudenten best in september al een bedrag uit om de eerste maand huur, de waarborg en de eerste verblijfkosten te betalen.  

Het type transport heeft ook een grote impact. Het spreekt voor zich dat een abonnement voor het openbaar vervoer minder kost dan een wagen, die natuurlijk meer kost dan de aankoopprijs alleen. Denk maar aan brandstof, verzekeringen, taksen, onderhoud …  

De kostenlijst is ellenlang. Als de student slechts een paar keer per maand een auto nodig heeft (bijvoorbeeld tijdens een stage), bestaan er betaalbaardere alternatieven, zoals carpooling of carsharing.

Deze budgetten zijn dus slechts een indicatie en hangen af van meerdere factoren. Sommige studies brengen specifieke kosten met zich mee (labomateriaal, verplaatsingen, bezoeken …). Om een exacter idee te krijgen over uw situatie, informeert u best bij de universiteit waar uw kind zich zal inschrijven. Of beter nog, u kunt ook informeren bij een student die dezelfde studierichting heeft gevolgd.  

En vergeet niet dat u in sommige gevallen aanspraak kunt maken op een studiebeurs. Informeer ernaar of raadpleeg de voorwaarden hier!

 

¹ Cijfers gebaseerd op van Universiteit van Luik en een artikel van L'Echo.


Gerelateerde artikels

Tristan Gevaert Persartikels, Persberichten en Nieuws Artikel
06 Januari 2025

Persoonlijk advies en expertise voor onze cliënten

Febelfin logo Persartikels, Persberichten en Nieuws Artikel
06 Mei 2024

Beleggingsfraude: een gezamenlijke video om de Belgische bevolking te sensibiliseren

KOTK Team Nagelmackers 2024 Persartikels, Persberichten en Nieuws Artikel
29 April 2024

Nagelmackers komt mee op tegen kanker