Een pakje onder de kerstboom: een schenking of toch niet?

29 Augustus 2023 -
Astrid Dutré
Estate Planner
Een pakje onder de kerstboom: een schenking of toch niet

Kerstmis staat voor de deur en u denkt er misschien aan om uw (klein)kinderen of iemand die u lief is wat extra geld toe te stoppen, in een enveloppe of op hun rekening. Hoe gaat u best te werk? Kan dat zomaar of zijn er zaken waar u best rekening mee houdt? En hoe bekijkt de fiscus dit?

U kunt uw (klein)kinderen of andere personen uiteraard een geschenk geven voor speciale gelegenheden. Denken we maar aan het behalen van een diploma, een goed rapport, een huwelijk, de geboorte van een kindje of deze kerst- en eindejaarsperiode.

Maar als dat geschenk enkele honderden of zelfs duizenden euro’s bedraagt, is het opletten geblazen. Uw ‘gelegenheidsgeschenk’ zou wel eens als een schenking kunnen worden gekwalificeerd, waar andere fiscale en juridische gevolgen aan vasthangen. Gelegenheidsgeschenken worden immers niet belast. Schenkingen daarentegen worden in principe wel belast in de schenkbelasting.

Voor niet-geregistreerde hand- en bankgiften geldt in de drie gewesten een risicotermijn van 3 jaar. Het Waals Gewest is van plan die termijn op te trekken naar 5 jaar. Werd er geen schenkbelasting betaald en overlijdt de schenker binnen die risicotermijn van 3 (of 5) jaar, dan dienen de begiftigden op het ontvangen bedrag erfbelasting te betalen.

Wilt u dit risico vermijden, dan kunt u de schenking laten registreren en schenkbelasting betalen. Die regionale schenkbelasting (Vlaanderen, Wallonië of Brussel) wordt bepaald door de ligging van de woonplaats van de schenker. De tarieven variëren van 3 tot 7% naargelang de band tussen de schenker en de begiftigde.

Waar ligt de grens tussen een geschenk en een schenking?

De rechtsleer hanteert de volgende 2 principes:

  • Het cadeau moet in verhouding staan tot uw vermogen. De exacte verhouding wordt nergens gespecifieerd in de wet. Algemeen wordt aangenomen dat uw gelegenheidsgeschenken maximaal 1% van uw totale vermogen (roerend en onroerend samen) mogen bedragen.
  • Zoals de naam doet vermoeden, moet het geschenk gebeuren naar aanleiding van een speciale gelegenheid (kerst, verjaardag, huwelijk …).

In plaats van een enveloppe met geld te geven, is het beter een bankoverschrijving te doen. Vermeld in die overschrijving gerust de speciale reden van uw overschrijving (“Voor Kerst” of “Gelukkig Nieuwjaar”).

Wist u dat?

Gelegenheidsgeschenken worden in tegenstelling tot schenkingen niet belast. U houdt echter best rekening met een aantal regels om bij speciale gelegenheden belastingvrij te schenken aan wie u lief is.

We wensen u alvast een prettig eindejaar en een uitstekende start van 2022!


Gerelateerde artikels

Two young professional women are having a conversation in an office hallway Bedrijven & Zelfstandigen Artikel
30 April 2024

De liquidatiereserve: fiscaal gunstregime voor uw kmo

Elderly couple reviewing a document together Erfenis en fiscaliteit Artikel
29 April 2024

Belgen stellen steeds vaker een testament op

It's time again for individuals' tax returns Erfenis en fiscaliteit Artikel
27 Maart 2024

Indexatie fiscale bedragen 2024: Goed nieuws voor uw bankproducten en beleggingen?