Een pakje onder de kerstboom: een schenking of een geschenk?
Kerstmis staat voor de deur en u denkt er misschien aan om uw (klein)kinderen of iemand die u lief is wat extra geld toe te stoppen, in een enveloppe of op hun rekening. Hoe gaat u best te werk? Kan dat zomaar of zijn er zaken waar u best rekening mee houdt? En hoe bekijkt de fiscus dit?
U kunt uw (klein)kinderen of andere personen uiteraard een geschenk geven voor speciale gelegenheden. Denken we maar aan het behalen van een diploma, een goed rapport, een huwelijk, de geboorte van een kindje of deze kerst- en eindejaarsperiode.
Maar als dat geschenk enkele honderden of zelfs duizenden euro’s bedraagt, is het opletten geblazen. Uw ‘gelegenheidsgeschenk’ zou wel eens als een schenking kunnen worden gekwalificeerd, waar andere fiscale en juridische gevolgen aan vasthangen. Gelegenheidsgeschenken worden immers niet belast. Schenkingen daarentegen worden in principe wel belast in de schenkbelasting.
Voor niet-geregistreerde hand- en bankgiften geldt in de drie gewesten een risicotermijn van 3 of 5 jaar in functie van de woonplaats van de schenker. Werd er geen schenkbelasting betaald en overlijdt de schenker binnen die risicotermijn van 3 of 5 jaar, dan dienen de begiftigden op het ontvangen bedrag erfbelasting te betalen.
Wilt u dit risico vermijden, dan kunt u de schenking laten registreren en schenkbelasting betalen. Die regionale schenkbelasting (Vlaanderen, Wallonië of Brussel) wordt bepaald door de ligging van de woonplaats van de schenker. De tarieven variëren van 3 tot 7% naargelang de band tussen de schenker en de begiftigde.
Waar ligt de grens tussen een geschenk en een schenking?
De rechtsleer hanteert de volgende 2 principes:
- Het cadeau moet in verhouding staan tot uw vermogen. De exacte verhouding wordt nergens gespecifieerd in de wet. Algemeen wordt aangenomen dat uw gelegenheidsgeschenken maximaal 1% van uw totale vermogen (roerend en onroerend samen) mogen bedragen.
- Zoals de naam doet vermoeden, moet het geschenk gebeuren naar aanleiding van een speciale gelegenheid (kerst, verjaardag, huwelijk …).
In plaats van een enveloppe met geld te geven, is het beter een bankoverschrijving te doen. Vermeld in die overschrijving gerust de speciale reden van uw overschrijving (“Voor Kerst” of “Gelukkig Nieuwjaar”).
Wist u dat?
Gelegenheidsgeschenken worden in tegenstelling tot schenkingen niet belast. U houdt echter best rekening met een aantal regels om bij speciale gelegenheden belastingvrij te schenken aan wie u lief is.
We wensen u alvast een prettig eindejaar!
Deze publicatie heeft een louter informatief karakter en verbindt geenszins de bank. Zij houdt geen rekening met uw persoonlijke situatie en kan in geen geval gelijkgesteld worden met een juridisch of fiscaal advies noch met een raad over financiële planning. Ze houdt rekening met de wetgeving die van kracht is op het moment van schrijven. Gezien de complexiteit van bepaalde verrichtingen en hun implicaties op burgerrechtelijk en fiscaal vlak, raden wij u ten stelligste aan om uw notaris of persoonlijk adviseur te raadplegen.