U kunt zelf uw steentje bijdragen. Daarom deze tips:
- Zorg voor een goede en actuele beveiliging van uw pc (virusscanner, eventueel firewall en spywarescanner).
- Hou gevoelige informatie (zoals uw paswoorden, rekeningnummers …) geheim. Nagelmackers zal u deze informatie nooit via e-mail of pop-up vragen!
- Wanneer u via een draadloos netwerk surft, werk dan met een netwerksleutel die de toegang tot uw netwerk en internetverbinding voorbehoudt aan uw pc.
- Sluit uw webbankingapplicatie onmiddellijk na het afwerken van de verrichtingen af via de optie ‘afmelden’ (en niet door het browservenster te sluiten).
- Wees voorzichtig met e-mails van onbekenden: open geen bijlagen en klik geen internetadressen in deze e-mails aan: ze kunnen uw pc met virussen infecteren.
- Wees ook voorzichtig indien men u vraagt kaart en kaartlezer te gebruiken. Het risico bestaat immers dat u een verrichting ondertekend waar bij de oplichter er voor zorgt dat deze verrichting niet zichtbaar is op uw scherm.
- Download geen illegale software, muziek of onofficiële toevoegingen (add-ons) op legale spelletjes en wissel deze zaken ook niet uit via chat (via deze kanalen worden talloze kwaadaardige softwares verspreid).
- Doe onlinebetalingen op het internet enkel via veilige websites die gebruikmaken van een beveiligd betalingssysteem. Ga daarom na of de site in kwestie een ‘veilig betalen’-certificaat heeft. Het internetadres van een beveiligde site begint met ‘https’ in plaats ‘http’ (s staat voor ‘secure’).
- Let ook op voor phishing. Hiermee bedoelt men het vissen naar uw (bank)gegevens via internet, door u naar een site te lokken die een exacte kopie lijkt van uw vertrouwde site. Let er daarom op dat u altijd naar het correcte adres surft, typ het bij voorkeur altijd zelf in plaats van gebruik te maken van links of uw favorietenlijst. Komt u toch via een banner of pop-up op een kopiesite, verbreek dan onmiddellijk de verbinding met die site.
- Ook e-mails kunnen zo opgesteld zijn dat het lijkt alsof ze van uw vertrouwde bankinstelling komen, met bv. een vraag naar uw persoonlijke gegevens. Nagelmackers zal u echter nooit dergelijke gegevens via e-mail vragen. Bij twijfel neemt u het best contact op met uw relatiebeheerder.
- Meer informatie vindt u op de website van Febelfin: www.febelfin.be.